Scholierenstaking (Dutch)

Tijd om auto’s in brand te steken van onschuldige mensen die daar jaren voor gespaard hebben want ojee, de scholieren krijgen 1040 lesuren. En dat terwijl ze 960 uur al genoeg les vinden met al dat huiswerk dat ze krijgen. Het is zelfs zo erg dat het komt tot Aanhoudingen bij scholierenstaking. Misschien is het tijd om het op een akkoordje te gooien.

Nou kan ik heel makkelijk shermen met statements als “wees blij dat je les krijgt” en “de kindjes in Afrika…” maar dat komt natuurlijk allemaal niet aan en bovendien wordt ik daar zelf ook misselijk van. Om een beetje een beeld te krijgen waarom die 1040 uur nou zo’n probleem is, heb ik even een simpel rekensommetje bedacht. (Nee, dit mag je niet van je studieuren aftrekken).

Straks, in de grote boze wereld werk je 40 uur per week. 40×52 weken = 2080 uur per jaar.

Natuurlijk werk je niet iedere week de hele week. Je krijgt meestal tussen de 25 en 30 vrije dagen per jaar. Laten we rekenen met 30 vrije dagen, dat is 30×8 uur = 240 vrije uren per jaar.

Daarnaast zijn er natuurlijk feestdagen die niet in het weekend vallen, laten we even zeggen dat we daar een stuk of 10 van hebben (lijkt me aan de ruime kant). 10×8 = 80 uur vrij i.v.m. feestdagen.

Hoeveel uren werkt een gemiddelde werknemer met een voltijd baan dus ongeveer per jaar?

2080 – 240 – 80 = 1760 uur per jaar.

In vergelijking met een gemiddelde werknemer heb je na de 1040 lesuren dus nog 720 uur over om je huiswerk te maken. Dus stel, je ergste droom wordt werkelijkheid en je krijgt bij alle vakken huiswerk mee. Je kunt dan voor ieder uur dat je op school zit ruim 41 minuten huiswerk maken, en dan ben je nog steeds klaar voordat pa en/of ma thuiskomt van zijn/haar werk.

Het lijkt er bijna op dat het aantal uren op school bijna niet meer is dan een goede smoes om wat herrie te trappen. Maar door het lage aantal schooldagen door alle vakanties kan de lengte van de schooldag natuurlijk wel oplopen. Omdat scholieren meer vrije dagen hebben moeten ze de lesuren dus in minder werkdagen verstoken, en dan zou het wel eens op een complete werkdag kunnen gaan lijken, waarna je je huiswerk nog moet doen.

Ik ben geen scholier meer, dus ik kan er niet zomaar een oordeel over vellen. Er is een stemmetje dat zegt dat de meeste ouders misschien wel 3000 lesuren per jaar zouden willen invoeren. Waarom? Dat wat eerst nog “een leuk babietje” leek, blijkt minstens 21 jaar lang 24×7 support nodig te hebben, en een hoop geld te kosten. Zoonlief kan tenslotte ook niet met een tweedehands iPod op school komen, wat moeten de andere ouders daar niet van denken?

Omdat Pa en Ma kaalgeplukt worden door een regering die niet met centjes kan omgaan, en toch ook wel gehecht zijn aan de BMW X5 en de grote eensgezinswoning (lees: zelf ook niet met centjes om kunnen gaan) moeten ze alletwee blijven werken. En tsja, dan is het lastig dat je kind vroeg van school komt, als je zelf niet thuis bent.

Vroeger was naschoolse opvang meer een soort service voor incidentele gevallen waarbij zoonlief even niet thuis terecht kon. Het groeit nu uit naar een “standaardpakket” waartoe scholen verplicht worden. Naschoolse opvang is gegroeid tot een “collectieve kind dump service” voor mensen die niet nagedacht hebben over het opvoeden van een kind. Sommige mensen herinneren zich de reclame “wie is toch die man die zondag het vlees komt snijden”. Dit is voor veel gezinnen tegenwoordig gruwelijke werkelijkheid geworden, zelfs zo erg dat het “wie zijn toch die mensen die me ieder weekend naar de IKEA brengen en denken dat ik dat leuk vind?” gaat worden.

Misschien moeten we dus voor een compromis gaan: Nou vooruit, 1000 lesuren per schooljaar, op voorwaarde dat er ten alle tijde één van beide ouders thuis is om de kinderen op te vangen. Daarmee wordt de kostbare naschoolse opvang overbodig en hebben leraren wat meer lucht. Het lost gelijk nog een probleem op: Kinderen hoeven elkaar niet meer op te voeden. Ouders zijn gewoon thuis en kunnen de kinderen corrigeren (tsja sorry, dat hoort erbij) en normen bijbrengen (alweer sorry). Zoals bijvoorbeeld de norm dat je niet andermans spullen sloopt als je het zelf ergens niet mee eens bent.

Zullen we met zijn allen eens normaal gaan doen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s