Dodenherdenking

Ben ik nou gek, of word dodenherdenking tegenwoordig een beetje “afgeraffeld”? Iedere Nederlander zou toch moeten weten hoe belangrijk het herdenken van de tweede wereld oorlog is (en zou moeten blijven). Toch lijkt het erop dat er steeds meer gemorreld wordt aan de gedachte, en de uitvoering van de herdenking zelf.

Tegenwoordig word er niet alleen aan de oorlog, maar ook aan allerlei andere zaken gedacht bij de herdenking. Dat vertroebeld volgens mij de echte kern van de herdenking. De tweede wereldorlog is een duidelijk beeld, wat goed uit te leggen is aan onze kinderen, en staat symbool voor alle slechte dingen en ideeen die we nu niet meer willen hebben. Als iets ergens “symbool” voor staat hoef je niet een lijst met bijzaken aan te halen. Als je dat moet doen, moeten misschien scholen en media meer aandacht gaan geven aan het begrip “symbool”. Mensen mogen echt zelf ook nog wel denkruimte hebben, we hoeven niet alles voor te kauwen (zoals op TV, zucht).

Door een waslijst bij te gaan houden waar de dodenherdenking allemaal voor staat, word het idee en de uitstraling wat mij betreft een stuk minder krachtig, en een stuk minder makkelijk uit te leggen aan de nieuwe generatie(s).

Dat “minder belangrijk” merken we nu al. De muziek die vandaag is gespeeld had af en toe weg van iets wat niet zou misstaan in een vrolijke circusvoorstelling, of een spannende aflevering van StarTrek. Ik vind het jammer dat deze muziek duidelijk niet is getoetsd aan de gepaste stemming die er in mijn ogen zou moeten heersen op een dergelijk moment. Het hele jaar door hebben we tijd zat om allerlei vrolijke dingen te doen. Dat is ook waarom we de doden herdenken, en daarna bevrijdingsdag vieren. Op bevrijdings dag hebben we vrij. Dan vind ik ook dat je 1x per jaar het fatsoen moet kunnen opbrengen om een keertje stil te staan bij de gevallenen.

Misschien wel het ergste voorbeeld geven de commerciele (Nederlandse!) omroepen. Zij passen de programmering er niet voor aan, na de herdenking (2 seconden na de stilte ongeveer) word de knop weer teruggezet en vallen we midden in een vrolijke aflevering van “Friends!”. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een herdenking?

Gelukkig kon ik op Nederland 2 wel verder kijken. Wat trouwens opviel is dat tijdens de 2 minuten stilte de microfoons open bleven staan, waardoor er allerlei geluiden hoorbaar waren. Kan zo’n regiseur niet even de geluidsknop dichtdraaien om ervoor te zorgen dat het ECHT stil is, en even letten op de monitor waarop hij kan zien dat het Wilhelmus word ingezet om vervolgens de schuif weer open te draaien? Ik vond het erg knullig overkomen, luide geluiden van paardgetrappel (o.i.d.) en het huilen van een mevrouw die dicht bij de microfoon stond.

En dan wijst de commentator er even fijntjes op dat alleen mensen met de Nederlandse nationaliteit kransen mogen leggen. Vlak daarna zien we 60 kinderen een bloemetje leggen die duidelijk niet van Nederlandse afkomst zijn. Hebben we dan niet weer juist die scheiding gemaakt? Zouden we na de oorlog niet juist geen verschil mogen maken tussen ras, afkomst of nationaliteit? De wereld heeft verdomme 5 jaar oorlog gehad met mensen die zo dachten, het maakt toch niet uit wie er een krans legt, als het maar met de juiste gedachte, bedoelingen en respect gaat.

Ik hoop dat sommige mensen eens naar een videobandje van wat oudere herdenkingen gaan kijken, daarvan leren en iets meer aandacht gaan spenderen aan de volgende herdenking. Misschien wel net zoveel aandacht als er gegeven word aan de mooie kleurige ragscherpe reclames in dolby surround met perfecte timing. Kom op jongens, het is niet ingewikkeld. Nee het is allemaal niet leuk, en we verdienen er vast geen geld mee, maar het hoort er wel bij. En als je het niet kunt, moet je het iemand laten doen die wel dat respect en geduld kan opbrengen. En nee, ik ben niet ouder dan 80, zelfs niet ouder dan 40. Mijn ouders hebben mij waarschijnlijk iets geleerd wat tegenwoordig niet meer in moderne woordenboeken past, of waarvan de spelling dermate is veranderd dat zelfs de betekenis verloren is gegaan.

Maargoed, ik zal niet te lang zeuren, want dan verpest ik jullie vrije dag nog, die ongetwijfeld wel in de juiste steming word doorgebracht, nadat je waarschijnlijk met de koffers in de caravan stond te hannesen om 8 uur, of zelfs al onderweg was met de kids luidruchtig en onwetend op de achterbank. Want ja, prioriteiten moeten er zijn natuurlijk he. Trompetles is er denk ik 1 van.

(original post and comments are here)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s